Skip to main content
Skip to main content
Winkelmandje
Zoeken
Land

Wanneer alleen het beste goed genoeg is

Waarom Amoena's borstprotheses toonaangevend zijn in kwaliteit en innovatie

when only the best will do

We praten met Brigitte Seehaus, productmanager Borstprotheses van 2011 tot 2013 op het hoofdkantoor van Amoena in Duitsland over hoe het stokje van uitmuntendheid in borstprothesekwaliteit en -ontwerp al 35 jaar steeds wordt doorgegeven aan opeenvolgende generaties.

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar voor de uitvinding van de siliconen borstprothese door de oprichter van Amoena, Cornelius Rechenberg, in 1975, hadden vrouwen die hun lichaamsvormen wilden herstellen na mastectomie maar heel weinig te kiezen, en geen van de keuzes was erg aantrekkelijk.  Van katoenen zakken met kleine glazen kogeltjes tot opblaasbare protheses die op elk moment (met veel lawaai) konden leeglopen tot het opvullen van de beha met watten... Er was niet veel aandacht voor nazorg na borstkankeroperaties en vaak werden vrouwen aan hun lot overgelaten wanneer ze een gebalanceerde lichaamsvorm wilden namaken, waardoor de hele wereld niet meteen kon zien dat ze een borst misten.  De rubberen protheses die in de jaren 1950 werden uitgevonden, waren hard en vaak oncomfortabel; de met vloeistof gevulde borstprotheses die in de jaren 1960 werden ingevoerd waren een verbetering, maar lieten nog altijd een heleboel te wensen over als het ging om comfort en levensecht uiterlijk.

Dat alles veranderde toen een Beierse biotechnologiestudent een vakantiebaantje nam in een prothesefabriek.  Hij raakte ervan overtuigd dat hij de technologie van toen zou kunnen verbeteren en begon te experimenteren met siliconenformules in een snelkookpan in de keuken van zijn moeder. Zo vond hij de voorloper uit van de nu alomtegenwoordige siliconen prothese.  Hoewel hij op dat moment niet wist dat zijn uitvinding het referentiepunt zou worden voor alle later geproduceerde siliconen borstprotheses, wist Cornelius wel dat hij goud in handen had.  Hij begon zijn eigen bedrijf om de borstprotheses op de markt te brengen en zo werd Amoena geboren.  Sindsdien heeft Amoena zich gericht op het ontwikkelen van levensechte, comfortabele borstprotheses die het zelfvertrouwen en de levenskwaliteit voor vrouwen herstellen na borstchirurgie.

Tegenwoordig is het bedrijf wereldleider in borstprotheseproducten met een reputatie op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en ultramoderne technologie. Een bedrijf dat doorgaat met het verleggen van grenzen van wetenschappelijke inspanningen ten behoeve van het comfort en het welzijn van vrouwen die borstchirurgie hebben ondergaan. We vroegen Amoena's productmanager Borstprotheses Brigitte Seehaus naar hoe Amoena doorgaat met innoveren en excelleren.

AL: Wat maakt Amoena anders ten aanzien van onderzoek en ontwikkeling? 

[Brigitte]: Ik denk dat één van onze voordelen ligt in het feit dat we er al zo lang zijn. Omdat we zijn opgericht door een technoloog hebben we vanaf het begin ingezet op onderzoek en ontwikkeling. We hebben altijd nauw samengewerkt met verkopers en klanten om ervoor te zorgen dat we de nieuwste technologie in onze nieuwe ontwerpen integreren. Het resultaat is innovatieve borstprotheses van de hoogste kwaliteit. Het draaide bij ons nooit om het maken van producten en dan onze klanten overtuigen dat ze ze nodig hadden. Wij maken producten die tegemoet komen aan de echte behoeften van vrouwen die borstchirurgie hebben ondergaan. En we weten dat deze behoeften voortdurend veranderen, omdat operatietechnieken voortdurend in ontwikkeling zijn en vrouwen steeds meer eisen stellen als het gaat om prestaties en keuze.

AL: Maakt dit kwaliteitsniveau dus Amoena's borstprotheses uniek? 

[Brigitte]: Tijdens de afgelopen tientallen jaren hebben we fabricageprocessen ontwikkeld waarmee we de meest duurzame, huidvriendelijke en levensechte borstprotheses produceren. We gebruiken onze eigen exclusieve silicone-formules en we testen alle ruwe materialen zodat ze voldoen aan onze strikte kwaliteitseisen. De borstprotheses zelf worden op duurzaamheid getest zodat ze tegen jarenlang intensief dragen kunnen. We willen ervoor zorgen dat ze hun vorm, kleur, consistentie en zachtheid behouden, niet alleen in normale situaties, maar ook in extreme omstandigheden zoals temperatuurwisselingen en schokken. Ik denk dat de strenge tests en de toewijding aan kwaliteit in alle aspecten van ontwerp en constructie onze borstprotheses uniek maken. 

AL: Hoe blijven jullie bij met de technologische ontwikkelingen en zorgen jullie ervoor dat jullie producten blijven aanbieden die voldoen aan de behoeften van vrouwen? 

[Brigitte]: Onze wereldwijd leidende innovatie heeft geresulteerd in een lange geschiedenis van gepatenteerde materialen, producten en fabricagemethoden. Als multinational hebben we een wereldwijd innovatienetwerk dat gebruikmaakt van de input van meer dan 60 landen over de hele wereld. Ons onderzoek- en ontwikkelingsteam werkt samen met universiteiten en wetenschappers vanuit vele disciplines. Onze eigen experts incorporeren deze kennis in hun constante zoektocht naar nieuwe manieren om de jongste wetenschappelijk ontwikkelingen over te brengen naar de borstprothesetechnologie. Operatietechnieken veranderen constant, en het is ook voor ons van cruciaal belang om samen te werken met artsen, chirurgen en verpleegkundigen om te kunnen garanderen dat onze producten aangepast zijn aan de nieuwste methoden. Een ander sleutelaspect in onze productontwikkeling is de nauwe samenwerking met de eindgebruikers zelf. Wij voeren uitgebreide draagtests met consumenten uit voor comfort, gebruiksgemak en geschiktheid voor individuele typen chirurgie en levensstijl. Vrouwen verwachten tegenwoordig meer van de gebruiksartikelen die ze gebruiken, en borstprotheses vormen daarop geen uitzondering. 

AL: Zijn er erkende branchenormen voor kwaliteit?

[Brigitte]: Jazeker, en Amoena is er trots op dat wij als eerste in 1992 een branchecertificaat ontvingen. De internationaal erkende ISO 9000-normen getuigen van onze brancheleidende reputatie op het gebied van kwaliteit en ecologie.  Ik denk dat mensen willen weten dat ze kopen van ethisch verantwoorde bedrijven met een solide achtergrond. Gelukkig kan ik zeggen dat bij onze inzet voor uitmuntendheid ook een proactieve benadering hoort van kwaliteitsmeting binnen de borstprothesebranche.

AL: Hoe zorgen jullie ervoor dat Amoena-klanten over de hele wereld dezelfde servicekwaliteit krijgen? 

[Brigitte]: Zeer goed opgeleide passpecialisten ondersteunen het breedste aanbod in de branche. Hun werk bestaat erin om foutloze ondersteuning te bieden aan meer dan een half miljoen klanten over de hele wereld.  Zij worden ondersteund door onze deskundige trainers met tientallen jaren ervaring in het werken met vrouwen die borstchirurgie hebben gehad en met het opleiden van verpleegkundigen en passpecialisten. Dit systeem garandeert een consistente norm voor zorg voor alle klanten van Amoena. Bovendien sluit dit de informatiecirkel die ervoor zorgt dat onze producten altijd passen bij de behoeften van onze klanten.