Skip to main content
Skip to main content
Winkelmandje
Zoeken
Land

Ik heb ongelijke borsten door Poland Syndroom

Borstprotheses zijn niet alleen voor postchirurgie. Rebecca Butcher heeft de Poland Syndroom & houdt van Amoena protheses.

poland syndrome nhs


Rebecca Butcher is 20 jaar oud, heeft de Poland Syndroom, en draagt Amoena borstprotheses. We zijn haar dankbaar voor het delen van haar opmerkelijke verhaal van moed en individualiteit.By Rebecca Butcher

Ik realiseerde me dat mijn borst “anders” was toen ik op de middelbare school was, rondkijken en mijn klasgenoten nieuwe bikini’s en beha’s zien kopen terwijl ik nog maar één borst had om te groeien. Gedurende een lange tijd dacht ik zelfs dat bij iedereen een borst sneller groeide dan de andere. 

Dit is grotendeels omdat mijn dokters me altijd verteld hebben, “Je bent nog niet klaar met groeien”, ondanks het feit dat ik al een volgroeide borst had. 

Dus ik wachtte en wachtte, soms hopende dat ik op een dag zou kunnen wakker worden en een “normale” borst hebben, maar dat is natuurlijk nooit gebeurd. 

Na jaren met vragen heb ik besloten dat het genoeg was, en heb ik online naar “1 borst” opgezocht. Ik zou het niet aanraden om dit zelf te doen, tenzij u klaar bent om heel vreemde afbeeldingen te zien; maar na een uitgebreid onderzoek heb ik de Poland Syndroom gevonden.  

Ik keek naar medische foto’s en las verhalen over vrouwen met deze vervorming, en realiseerde me dat ze precies zoals ik leken (borst-wees). 


Ik heb dit aan mijn dokters voorgelegd. De meesten hadden zelfs nooit erover gehoord omdat het zo’n zeldzame conditie is, met zo weinig erover bekend.

Ze hebben allemaal hun eigen onderzoek gedaan en eindelijk erkend dat dit was wat ik heb. En uiteindelijk, na het bezoek bij mijn dokters en hen meerdere keren mijn  borst te laten zien, hebben ze me naar het Breast Clinic ziekenhuis gestuurd. Dit is waar ik Amoena vond.

Ik was al gewend aan de “wow” geschokte geluid dat elk nieuwe dokter zou maken elke keer dat ik mijn hemd uitdeed. 

Geen enkele van hen leek te bang of bezorgd dat het iets erger zou kunnen zijn, en ik heb hen vertrouwd (ze zijn tenslotte professionelen!) 

Oplossing: Het dragen van Amoena borstprotheses voor Poland Syndroom 


Er werd voorgesteld dat een “postoperatieve beha” (dat de vrouwen die hun borsten hebben verloren bij kanker meestal dragen) het beste oplossing zou zijn voor mijn probleem. 

De borstdokter heeft me gemeten, en gaf me wat ze een “borst insert” noemen, gemaakt door Amoena. Deze prothese lijkt op een borst, heeft dezelfde kleur en vorm, bestaat in verschillende tinten en maten, en past bij elk ondersteunende beha. 

Ik had moeten toevoegen dat deze dokters probeerden me ook te overtuigen om een borstreconstructie (dat is een “boob job” voor mij en jullie) te laten doen, maar ik heb beleefd geweigerd. Vooral omdat dit is hoe ik geboren ben; ik ben het. Het maakt me niet lichamelijk ziek. De enige problemen die ik heb zijn het vinden van comfortabel badpakken en lingerie – en de mening van anderen te beheren. 

Een tiener zijn is moeilijk genoeg zonder mensen en de media die u vertellen hoe u moet eruitzien en wat “normaal” is. Maar zich aankleden in een kamer voor 30 andere meisjes die allemaal hun puberteit hebben bereken, tienerjongens proberen te laten zien dat u ook bestaat zonder grote borsten, en door de beha-meters in winkels worden verteld dat “U bent te jong om een postoperatieve beha te dragen, of niet?” met een zeer veroordelend gezicht is niet makkelijk, geloof me. Maar mijn Amoena prothese heeft mijn leven veel gemakkelijker gemaakt! Ik bedoel echt VEEL! 

Ze draagt Amoena nu — en prachtige beha’s en topjes 


Nu kon ik normale beha’s, strakke t-shirts en bikini’s dragen, en niemand moest weten dat ik maar één borst heb. En als ik zeg “Twee borsten heb ik niet”, bedoel ik niet dat ik één borst heb in het midden van mijn borstkast, oh nee. Ik heb twee tepels, en mijn grotere borst zit op zijn gewone plaats, alleen heeft mijn getroffen kant een gebrek aan maat en spier. 

Ik wil ook erop wijzen dat Poland Syndroom zowel handen als voeten kan raken, maar gelukkig genoeg heb ik de vervorming alleen in mijn borst, wat kan verborgen zijn. 

Net als iedereen willen meisjes met Poland Syndroom zich sexy en zelfverzekerd voelen, en een beetje huid af en toe te kunnen laten zien. Nou, dat is waar het moeilijk begint te worden. 

Hoewel ik mijn Amoena prothese had, hadden mijn dokters gelijk en mijn “normale” borst was niet klaar met groeien, ik moest dus weer naar het ziekenhuis, mijn borst een paar keer opnieuw laten meten en een grotere prothese krijgen. 

Plus, niet alle badpakken en beugelloze beha’s zouden mijn prothese ondersteunen/vasthouden. 


Hardop leven met Poland Syndroom en borstprothese 

Al snel werd ik 18, de school afgemaakt, en mijn Instagram begon steeds meer aandacht te krijgen. Ik wist dat de mensen mijn verschillende borstkast eventueel zouden opmerken, en iemand was gebonden aan de vraag waarom ik altijd een coltrui droeg. 

Ik heb dus het idee gehad om over mijn Poland Syndroom te posten, en hoopte dat dit andere jonge meisjes - die bewust zijn van hun lichaam  -  zou helpen om meer vertrouwen te hebben, en zich minder zorgen te maken omdat ze niet zoals de Photoshopped modellen in de magazines eruitzien. 

Tot mijn verbazing, blies mijn post met likes en ondersteunende commentaren, en zelfs nog meer mensen vonden me via de hashtag #polandsyndromevertelde me dat ze het ook hebben. Enkele bekende mensen kwamen er ook bij, en ik geef de naam van niemand over - omdat het iets is dat u pas kan vertellen als u klaar bent. Maar dit gaf me het vertrouwen om een nieuwe badpak te kopen, en me geen zorgen maken over mijn borst in volle scherm.  

Mijn vertrouwen opzij, het was niet de bedoeling... Sinds mijn getroffen kant niet tegen mijn grotere borst duwde om het te ondersteunen, viel de grotere borst uit mijn zwempak als ik naar voren leunde. Ik wist dat er iets beter moest zijn. 

Ik herinnerde me de naam Amoena, en zocht op hun website om zo veel mooie beha’s, badpakken en pyjama’s te vinden. Ik dacht dat ze gewoon voor mensen met borstkanker waren gemaakt, maar ik was 100% fout! Hun producten met ingewerkte hoesjes werken perfect voor mij, ze ondersteunen mijn borst, zijn gemaakt van super comfortabel materialen, en geven me de kans om te zwemmen en lingerie te dragen zonder constant te controleren en bang zijn dat mijn borsten misschien kunnen vallen. 

Voor mij is het vinden van Amoena, een van de meest gedenkwaardige keerpunten van mijn leven, wetende dat ik nu kan leven zonder me zorgen te maken over mijn borsten, of voortdurend op zoek te zijn naar beha’s die me niet goed ondersteunen. En ik kon niet eens weten over hun merk als de National Health Service mij geen prothese had gegeven voor mijn beha’s.

Wetende dat hun merk hetzelfde kan betekenen voor zo veel jonge meisjes die zich zorgen maken over hun borst, en dat ze de NHS kunnen voorzien van producten die aan die meisjes worden gegeven, is de reden waarvoor ik Amoena steun en het voor iedereen aanbeveel! 

Zelfs mensen met twee normale borsten kunnen hun mooie bikini’s en comfortabele beha’s dragen. Het is ook verheugend dat één van mijn favoriete zwemkledingstijlen helpt goede doelen zoals de Future Dreams foundation. Sommige badpakken zijn zelfs ontworpen door Melissa Odabash zelf!  

Aangezien mijn lichaam in mijn 20, 30 en daarna nog zal veranderen, weet ik dat Amoena een merk is dat ik altijd voor steun zal kunnen vragen (letterlijk). 

Groeiende tieners moeten ervoor zorgen dat ze zelfverzekerd en gelukkig voelen, en in staat zijn om te kiezen wat ze “normaal” vinden; en daarom kies ik Amoena.  Poland Syndroom Rebecca Butcher
Rebecca Butcher
Volg ze op Instagram instagram.com/beccabutcherx