Skip to main content
Skip to main content
Winkelmandje
Zoeken
Land

Hoe reis je (de wereld rond!) na borstkanker

Karen overwon borstkanker. Ze reisde de wereld rond en ze deelt haar beste reistips. U mag er even ertussenuit, en u kunt het. Op reis na kanker.

Hoe reis je na borstkanker

 

Een jaar of tien geleden had nog niemand gehoord van de “bucket list”; het concept bestond gewoon niet. Maar ondertussen is het een belangrijk idee geworden, en moet iederéén er één hebben – liefst eentje met “Reizen” in dikke vette letters bovenaan de lijst.Reizen na borstkanker lijkt voor sommige vrouwen een hele opgave, maar wij vinden dat u het verdient om er even tussenuit te zijn, en weten dat u dat ook aankunt. 

Karen C., onze vriendin uit Eastleigh in het Verenigd Koninkrijk, maakte haar reisdromen waar toen ze voor een lang avontuur naar het buitenland trok en vertelt ons graag haar beste tips voor reizen na borstkanker. 

Gezondheid vóór alles - voorbereiding en planning van je reis

Na mijn borstkankerdiagnose en 18 maanden van operaties en behandelingen zoals chemo- en radiotherapie en Herceptin IV, besloot ik om vervroegd op pensioen te gaan en de wereld rond te reizen. Dat was altijd al mijn droom geweest, maar mijn carrière zat steeds in de weg en er was nooit tijd voor.

Maar na de kanker waren mijn kinderen twintigers die voor zichzelf konden zorgen, dus niets stond mijn reislust nog in de weg.

Mijn reis begon ongeveer een jaar na de behandeling. Ik was wel wat nerveus en bang dat ik onderweg ziek zou worden, dus besloot ik om enkel landen met een degelijk gezondheidszorgsysteem te bezoeken. Zo leidden mijn avonturen me naar uitgebreide verkenningstochten in Australië, Nieuw-Zeeland en de westkust van Amerika.

Ik zorgde voor een volledig medisch verzekeringsplan. Dat was eigenlijk wel duur, maar de kosten wogen niet op tegen de wetenschap dat ik medische zorgen zou kunnen krijgen als dat nodig mocht zijn.

Koffers pakken voor een avontuur

How to Travel After Breast Cancer

Ongeacht of je voor kortere of langere tijd gaat reizen, raad ik altijd aan om licht te reizen. Alles wat je nodig hebt kun je net zo goed onderweg kopen, in luchthavens of in steden die je bezoekt. Ik ben voorstander van de “capsule”-garderobe; een compacte selectie van 8-12 basisstukken in bij elkaar passende kleuren die je onderling met elkaar kunt combineren, afhankelijk van de gelegenheid, de weersomstandigheden, enz. Tijdens mijn wereldreis kreeg ik met alle soorten weersomstandigheden te maken; van intense hitte tot bitteren vriestemperaturen, weldoende zonnestralen en stortregen. Ik moest me voorbereiden op alle mogelijke situaties!

Je kleren oprollen in je koffer is trouwens echt een goed idee waarmee je heel wat ruimte bespaart. Rol al je kledingstukken dus stevig op!

Op zoek naar zachte, comfortabele topjes met ingebouwde beha? Amoena Leisure wear is perfect voor op reis.

Boven de wolken: lymfoedeem voorkomen

Draag altijd comfortabele kleding om te vliegen, vooral tijdens lange vluchten – benen, voeten en armen zwellen steeds op; indien je een verhoogd risico loopt op lymfoedeem, draag dan drukkleding. Ik dronk altijd veel water – zowel voorafgaand aan als tijdens de vlucht – om uitdroging te voorkomen. Ik droeg ook altijd mijn vluchtkousen, en op langere vluchten mijn drukmouw, om problemen te vermijden. Ik vond het steeds beter om voorzichtig en proactief te zijn zodat ik geen medische problemen zou veroorzaken door niet goed voor mezelf te zorgen.

Accommodaties

Mijn slaapgelegenheid tijdens de reis was gevarieerd en multifunctioneel; de verschillende landen waar ik verbleef boden vaak heel uiteenlopende soorten accommodaties.

  • In Australië was het een mengeling van logeren bij familie of vrienden, Airbnb en kamperen in het rode centrum van Australië, een betoverende ervaring waarbij je in een “swag” (hangmat) onder de sterrenhemel slaapt!
  • In Nieuw-Zeeland trakteerde ik mezelf op twee dagen hotelluxe na de vlucht; borstkanker leerde me immers dat ik lief tegen mezelf mag zijn! Na deze opkikker huurde ik een mobilhome waarmee ik vijf weken rondtrok. Ik kampeerde in de vrije natuur en op officiële kampeerplaatsen… Hier is trouwens een gouden reistip: zoek altijd erkende kampeerplaatsen op. Zo ben je er zeker van dat je kunt genieten van een mooie omgeving. In Nieuw-Zeeland ben ik ook veel gaan wandelen, kajakken en bezienswaardigheden gaan bezoeken. Het hoogtepunt van die reis? Over de Franz Joseph en Fox gletsjers vliegen.
  • In Amerika had ik me ingeschreven voor een rondreis van de westkust die begon in Los Angeles en eindigde in San Francisco, via Las Vegas, de Grand Canyon, Hoover Dam, Death Valley en Yosemite. Dat is heel wat om te zien! Ook hier waren er weer verschillende soorten accommodaties beschikbaar: motels, hotels en herbergen. Mijn planning had voldoende ruimte voor rust! 

De Bestbewaarde reisgeheimen 

Tijdens deze epische rondreis ontmoette ik fantastische mensen van over de hele wereld, die vrienden blijven. Ik raad iedereen aan om open te zijn: maak onderweg kennis met andere reizigers. Op de Whitsunday Islands in Australië ontmoette ik iemand uit Sydney die me trakteerde op een “VIP” introductie in die stad toen ik daar aankwam. En op een regenachtige dag in Nieuw-Zeeland wisselde ik verhalen uit met reizigers uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs Zuid-Korea. Wat een verrijkende ervaring! We hadden het over uiteenlopende onderwerpen en ik leerde heel wat bij.

Als u aan uw bucket list werkt en van plan bent om na uw borstkankerbehandeling op reis te gaan, dan is nu het moment! Bent u er klaar voor? Hier zijn tips voor de veiligheidscontroles op de luchthavens: Reizen met een silicone borstprothese.