Skip to main content
Skip to main content
Winkelmandje
Zoeken
Land

Plastic in de ocean en hoe wij kunnen helpen

Er drijft een enorme hoeveelheid plastic afval rond in onze oceanen. Waarom is dit zo schadelijk en wat kunnen wij hier aan doen?

Plastic in de ocean en hoe wij kunnen helpen

Experts schatten dat er al zo'n 150 miljoen ton plastic afval ronddrijft in de oceaan, van vuilniszakken en visnetten tot piepkleine microdelen die amper met het blote oog te zien zijn. Waarom is dit een probleem? De plastic deeltjes bevatten niet alleen giftige stoffen, maar werken ook als een soort vuilmagneet. Met andere woorden, ze trekken vervuilende stoffen aan die de flora en fauna van de oceaan schaden. Veel zeedieren verwarren plastic met voedsel en het doorgeslikte plastic kan hun maag en ingewanden beschadigen.

 


Slechts 9% van alle plastic wereldwijd wordt gerecycleerd*


Wat kunnen wij doen?


Er worden weinig serieuze pogingen ondernomen om onze oceanen schoon te maken – met uitzondering van individuele projecten van NGO's en particuliere initiatieven. Daarom is het zo belangrijk dat we allemaal goed nadenken over ons verbruik van plastic.


1. Verminder het gebruik van plastic: gebruik stoffen boodschappentassen in plaats van plastic zakjes en koop onverpakte groenten. 
2.  Kies voor het gebruik van stoffen met natuurlijke vezels – niet alleen voor kleding, maar ook voor lakens en handdoeken. Tijdens het wassen scheiden stoffen die zijn gemaakt van polyester, nylon en acryl minuscule plastic vezels af die door waterzuiveringsinstallaties niet uit het water gefilterd kunnen worden. 
3. Vermijd microplastic gebruik geen tandpasta, scrubs of cosmetica die microplastics bevatten – de minuscule plastic deeltjes zijn zeer moeilijk uit het afvalwater te filteren.
4. Praat meer over "plastic in de zee". Hoe meer mensen zich bewust worden van het probleem en zich verantwoordelijk gedragen, des te sneller kunnen we het tij van zeevervuiling keren. We dragen ons steentje bij met de publicatie van dit artikel!

Wat doet Amoena voor het milieu


Amoena recycleert zoveel mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld alle borstprothesen afgewerkt met een elastische film van polyurethaan. Na de productie worden de overgebleven restjes volledig gerecycleerd. Het bedrijf heeft een recyclagepercentage van boven de 95%. Zelfs tijdens de beginfase van de ontwikkeling van nieuwe producten denkt Amoena aan verpakkingen zonder plastic of synthetische stoffen.;

National Geographic - A whopping 91% of plastic isn't recycled