Skip to main content
Skip to main content
Panier
Rechercher
Pays

Innovatieve borstprothese Adapt Air: "We willen vrouwen hun unieke silhouet teruggeven"

Revolutionaire mastectomieprothese Adapt Air Amoena

 

Technische vooruitgang, de ontwikkeling van nieuwe materialen en de verbetering van productieprocessen maken een meer gerichte benadering mogelijk van de behoeften van vrouwen na een borstoperatie.

In dit interview leggen Claudia Reichl, productmanager, en Nils Stelter, projectmanager in de ontwikkeling van borstprothesen, uit hoe Amoena de behoeften van vrouwen interpreteert en deze vertaalt naar innovatieve producten in een complex ontwikkelingsproces.

 

Editor: Waar haalt Amoena de motivatie voor de ontwikkeling van nieuwe producten?

 

Nils Stelter: Dat verschilt van innovatie tot innovatie. Soms zijn er nieuwe technische mogelijkheden of nieuwe materialen die een nieuwe of verdere ontwikkeling van een product mogelijk maken. Dit betekent dat we de behoeften van vrouwen nog beter kunnen bedienen. Soms zijn er compleet nieuwe producteisen, die bijvoorbeeld voortkomen uit nieuwe chirurgische methoden. De behoeften van vrouwen na een borstoperatie staan echter altijd centraal in al onze ontwikkelingen.

 

Hoe weet je wat de behoeften van vrouwen zijn?

 

Claudia Reichl: Als toonaangevende wereldwijde aanbieder van borstprothesen krijgen we veel feedback van vrouwen uit verschillende landen. Als productmanager voor onze borstprothesen sta ik altijd dicht bij de markt en evalueer ik deze feedback systematisch met mijn collega's. 

We stellen echter ook de feedback van speciaalzaken en medisch personeel zeer op prijs. Zij adviseren vrouwen rechtstreeks en kennen de uitdagingen die zich voordoen bij het vinden van bijvoorbeeld een perfect passende borstprothese. We luisteren aandachtig om te ontdekken hoe we ook hun werk kunnen ondersteunen met onze productontwikkelingen.

 

Er is tegenwoordig een grote aanbod van borstprothesen. Is het zo moeilijk om een geschikte borstprothese te vinden?

 

Nils Stelter: Elke vrouw en elk silhouet is uniek. Als innovatief bedrijf is het voor ons een bijzondere uitdaging om onze producten continu verder te ontwikkelen. Zoals eerder vermeld veranderen de eisen, maar ook de technische mogelijkheden veranderen.

Dit betekent dat we ook voor specifieke uitdagingen steeds betere oplossingen kunnen bieden.

 

Wat bedoel je met “specifieke uitdagingen”?

 

Claudia Reichl: Sommige vrouwen hebben een zeer oneffen, gevoelig gebied met littekens, anderen ervaren intense gewichtsschommelingen als gevolg van medicatie of hebben eigenlijk een tussenmaat nodig voor hun borstprothese. Bij lymfoedeem in de borststreek verandert het silhouet vaak in korte tijd.

In al deze gevallen is een borstprothese dat individueel aangepast kan worden nodig. Bij de meeste standaardborstprothesen is dit niet mogelijk.

Nils Stelter: Dit zijn precies de vrouwen die vaak moeite hebben om een goed passende borstprothese te vinden. We hebben de afgelopen jaren intensief gewerkt aan een oplossing en nu kunnen we met onze Adapt Air borstprothesen een assortiment aanbieden die deze vrouwen de juiste oplossing biedt. 

 

Adapt Air borstprothese

 

 

Wat is er zo speciaal aan deze nieuwe borstprothese?

 

Nils Stelter: De nieuwe Adapt Air borstprothese heeft een geïntegreerde luchtkamer en een zeer zacht, speciaal ontwikkeld ventiel. Met behulp van een klein, speciaal ontwikkeld pompje wordt er gemakkelijk lucht aan de borstprothese toegevoegd of weer losgelaten. Het resultaat is dat het volume van de borstprothese individueel kan aangepast worden aan het silhouet van de vrouw, wat het fittingproces aanzienlijk verkort en een optimaal resultaat oplevert. De vrouw kan ook thuis hetzelfde doen - op elk moment en heel gemakkelijk.

Claudia Reichl: De achterkant van de borstprothese past zich individueel aan de borstwand aan en zorgt voor een comfortabel aansluitende pasvorm. Temperatuurregulerend Comfort+ materiaal voorkomt dat de vrouw onder de borstprothese zweet. Door de luchtkamer en bijzonder lichte siliconen heeft de borstprothese een aanzienlijk gewichtsvoordeel ten opzichte van standaardprothesen.

 

Ontsnapt de lucht na verloop van tijd niet?

 

Claudia Reichl: Dankzij het speciale ventiel blijft de lucht in de borstprothese totdat deze manueel wordt vrijgegeven. Onze testdragers melden ook dat er geen lucht ontsnapt en dat het maandenlang niet nodig is om opnieuw lucht toe te voegen. Zelfs bij het testen in een vliegtuig was er geen merkbare volumeverandering.

We hebben een prototype op kantoor waarvan het luchtvolume de afgelopen 3 jaar nauwelijks is veranderd.

Nils Stelter: Het luchtklepje was ook een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling. Nadat we samen met onze testdragers het perfecte prototype hadden ontwikkeld, hebben we nog bijna 2 jaar nauwgezet aan de ontwikkeling van het fabricageproces gewerkt voordat het product eindelijk in productie kon gaan.

 

Dus dit is het perfecte product?

 

Nils Stelter: Er zijn veel vrouwen die erg tevreden zijn met hun huidige borstprothese. En zo zou het moeten zijn! Maar voor al diegenen die nog geen goed passende borstprothese hebben gevonden of zeer hoge eisen stellen aan de pasvorm van hun borstprothese, kunnen we nu onze Adapt Air serie aanbieden als een optimale en bijna op maat gemaakte oplossing.


Lees ook: Adapt Air – Onze nieuwe, aanpasbare borstprothese


Welke ontwikkelingstrends zien jullie voor de toekomst?

 

Nils Stelter: De Adapt Air is de enige in serie geproduceerde borstprothese die individueel aanpasbaar blijft. De trend naar een nog sterkere individualisering, volledig maatwerk - zelfs van een basisprothese - blijft een uitdaging voor de toekomst.

Claudia Reichl: In de toekomst zullen we ook aandachtig luisteren naar de vrouwen in kwestie en speciaalzaken, en ons productassortiment voortdurend verder ontwikkelen. Als een vrouw me dolblij vertelt dat ze dankzij een van onze borstprothesen eindelijk haar favoriete top of blouse weer kan dragen, dat ze weer met meer zelfvertrouwen door het leven kan gaan, ontroert me dit nog steeds elke keer. Dat is wat mij motiveert in mijn dagelijkse werk.


 

Claudia Reichl werkt al 18 jaar (sinds 2002) bij Amoena en coördineert als productmanager alle productgerelateerde activiteiten voor borstprothesen. Ze fungeert als de centrale interface, vooral tussen productontwikkeling, marketing en verkoop. 

Nils Stelter werkt al meer dan 20 jaar bij het bedrijf als projectmanager in productontwikkeling. Naast het ontwikkelen van nieuwe producten en het produceren van prototypes behoort ook het uitvoeren van een doordacht productieproces tot zijn taken. Hij is uiteindelijk degene die een serieproductie van nieuwe producten mogelijk maakt.

Samen met tal van collega's vertalen ze in nauwe samenwerking met testdragers de wensen van de klant naar concrete producten. 

Met deze producten willen ze het vertrouwen van vrouwen na een borstoperatie versterken en hen begeleiden op hun individuele traject.